Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...

16 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΜΦΕ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Μια προηγούμενη περίοδο οι φοιτητές σ’όλη την Ελλάδα δίναμε τη μάχη με τις κινητοποιήσεις μας για την ανατροπή του νόμου πλαίσιο που τσακίζει τα δικαιώματά μας  (διαγραφές φοιτητών, κατάργηση ασύλου, διάλυση πτυχίων, αυταρχικοποίηση των σπουδών, κατάργηση μέριμνας κπλ). Σε αυτόν τον αγώνα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη καταστολή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης. Είτε αυτή ήταν καταστολή στο πεδίο του δρόμου, είτε απειλές του υπουργείου για χαμένα εξάμηνα και κόψιμο της χρηματοδότησης αν δε σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, είτε αυτή ήταν κατασυκοφάντηση και τρομοκρατία από τα ΜΜΕ απέναντι στους αγώνες μας.

Δυστυχώς όμως στη μάχη του κινήματος απέναντι στην  κυβέρνηση και στο νόμο είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εχθρούς  στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Ο λόγος για τους 173 καθηγητές  του ΕΜΠ που σα μακρύ χέρι του υπουργείου μέσα στις σχολές υπέγραψαν ένα χαρτί όπου απαιτούσαν το σταμάτημα των καταλήψεων και διέδιδαν σε άγαστη συνεργασία με το υπουργείο και τους προωθούμενους από τα ΜΜΕ δήθεν     «αγανακτισμένους» φοιτητές ότι οι καταλήψεις δυσφημούν το πανεπιστήμιο. Επίσης μάλιστα, καλούν την πρυτανεία να εφαρμόσει άμεσα το νόμο βρίσκοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να βελτιωθεί στην πορεία!  Δίπλα παρατίθενται οι 16 εξ’αυτών που είναι στη σχολή μας (Αλεξόπουλος Θ. ,Ασημακόπουλος Μ, Βλαστού Ρ, Γιούνης Χ, Ευταξιόπουλος Δ, Ζεργιώτη Ι, Κόκκορης Μ, Λαμπροπούλου Σ, Μακροπουλου Μ, Παπαγιάννης Α, Ράπτης Ι, Ράπτης Κ, Σταυρακάκης Ν, Συμβώνης Α, Τσιπολίτης Γ, Φωκίτης Ε)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Οι συγκεκριμένοι καθηγητές συνειδητά επέλεξαν στρατόπεδο. Επέλεξαν τη μεριά του υπουργείου στην αντιπαράθεση του φοιτητικού (και ευρύτερα εκπαιδευτικού) κινήματος ενάντια στο νόμο. Αποτελούν τη αντιδραστική συμμαχία της κυβέρνησης εντός των σχολών για να καμφθούν οι αντιδράσεις και να περάσει η επίθεση.

Δεν είναι τυχαίο που οι καθηγητές αυτοί είναι γνωστοί για την αντιδραστική στάση τους απέναντι στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους. Είναι οι ίδιοι που αυθαιρετούν επανειλημένα στο φοιτητικό σώμα αδιαφορώντας για στοιχειώδη δικαιώματα που έχουμε αλλά και με τη γενικότερη στάση τους  δρουν εχθρικά προς το κίνημα. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι ο Κόκκορης που διέδιδε κείμενο ενάντια στο άσυλο και τις καταλήψεις, ο Σταυρακάκης (πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ) στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην κινητοποιούνται οι καθηγητές, ο Τσιπολίτης που κόβει μαζικά τους φοιτητές εδώ και χρόνια αυθαιρετώντας διαρκώς, ο Συμβώνης που ακυρώνει ολόκληρα θέματα για ένα λάθος και μηδενίζει γραπτά αν υποψιαστεί(!) αντιγραφή χωρίς να υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό κ.ά. Μάλιστα, οι Συμβώνης, Λαμπροπούλου και Βλαστού είναι και καθηγητές του πρώτου έτους-εικόνα για το αντιδραστικό τοπίο που δημιουργείται ήδη από την αρχή της σχολής για τους συναδέλφους του πρώτου έτους.

Οι καθηγητές έχουν συγκεκριμένες θέσεις εξουσίας απέναντι στο φοιτητικό σώμα και συγκεκριμένους κοινωνικούς ρόλους να υλοποιούν τις εκάστοτε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στις σχολές έχοντας και άμεσο συμφέρον από αυτό. Για αυτό το λόγο τόσες και τόσες φορές στέκονται ενάντια στους φοιτητές, τους αγώνες τους και τα δικαιώματά τους. Είτε συμβάλλοντας με τις  αυθαιρεσίες τους στην εντατικοποίηση των σπουδών και το αυταρχικό περιβάλλον που προωθεί το υπουργείο, είτε παίρνοντας εκδικητικές αποφάσεις για χαμένες εξεταστικές λόγω καταλήψεων όπως προσπάθησαν να κάνουν και στη σχολή μας, είτε και τασσόμενοι ανοιχτά υπέρ του υπουργείου και της μεταρρύθμισης όπως οι εν λόγω καθηγητές.

Έτσι, η μάχη για την ανατροπή του νόμου αλλά και γενικότερα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας περνάει και μέσα από την αντιπαράθεση με το καθηγητικό σώμα και ιδίως με το πιο αντιδραστικό μπλοκ από αυτούς (όπως οι παραπάνω καθηγητές-τσιράκια του υπουργείου). Δε θα μείνουμε αμέτοχοι στον πόλεμο που μας εξαπολύουν! Θα αντιπαρατεθούμε με όλους αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματά μας με κάθε μέσο και τρόπο! Είτε είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο, είτε είναι συμμάχοι τους μέσα στις σχολές όπως καθηγητές και καθεστωτικές παρατάξεις.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ...