Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ;;


Τον τελευταίο καιρό οι καθηγητές της σχολής μας φαίνεται να έχουν δώσει έμφαση στην ανασύνταξη του προγράμματος σπουδών της ΣΕΜΦΕ. Πρόκειται για μια κουβέντα η οποία δεν ανοίγει καθόλου τυχαία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε. Οι πιέσεις του υπουργείου για εφαρμογή του νόμου-πλαισίου είναι γεγονός και οι απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους υπάρχουν ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα η κουβέντα που διεξάγεται αφορά τα εξής:

  • Εισαγωγή αλυσίδων μαθημάτων: αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα παίρνουν τη μορφή προαπαιτούμενων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουμε περάσει Ανάλυση 1 προκειμένω να μπορούμε να εξεταστούμε Ανάλυση 2. Επίσης τίθεται θέμα ελάχιστου βαθμού επιτυχίας(!) στα μαθήματα των αλυσίδων. Όλα αυτά θα αλλάξουν τελείως τη φοιτητική καθημερινότητα καθώς θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών, θα εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί σπουδών και θα καταφεύγουμε όλοι στην ατομική προσπάθεια για επιβίωση. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ενώ θα έχουμε διαβεί έναν Γολγοθά για την απόκτηση του πτυχίου θα μας περιμένει η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια.
  • Μείωση αριθμών μαθημάτων για διπλωματική και εγγραφή στο νέο εξάμηνο: μέχρι τώρα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη διπλωματική εργασία με όριο μαθημάτων για πτυχίο 14. Τώρα προτείνεται να μειωθεί στα 9. Επίσης, πέφτει το όριο μαθημάτων που μπορούμε στα εξάμηνα να δηλώσουμε από 19 στα 12.
  • Αξιολόγηση: ήδη σε μια σειρά σχολών του ιδρύματος έχει επιχειρηθεί να γίνει  αξιολόγηση με σκοπό να κριθεί το κατά πόσο τηρείται η μεταρρύθμιση σε αυτές. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό ο οποίος έρχεται να τρομοκρατήσει τα αγωνιζόμενα κομμάτια των συλλόγων που αντιτίθενται στο νόμο-πλαίσιο, με απειλές ακόμα και με κόψιμο της χρηματοδότησης. 
  • Δωρεάν Συγγράμματα: μιας και ο 2ος τόμος από τα δωρεάν συγγράμματα καταργείται, προτείνεται από τους καθηγητές να γίνεται δανεισμός των διάφορων βιβλίων αλλά και να επιτυγχάνεται ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτά. Εμείς σαν φοιτητικός σύλλογος πιστεύουμε ότι το δικαίωμα για δωρεάν συγγράμματα είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά αυτό.
Απέναντι σε όλα αυτά που επιχειρούν οι καθηγητές να αλλάξουν, εμείς απαντάμε ότι δεν θα ανεχτούμε καμία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Καμία αυταρχικοποίηση των σπουδών μας, κανένα σύγγραμμα από την τσέπη μας.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 22/3

Όλοι στη συνέλευση τμήματος καθηγητών ΣΕΜΦΕ την Πέμπτη 22/3 και ώρα 10:30 στην πρυτανεία για να προασπίσουμε τις αποφάσεις μας ενάντια σε κάθε είδους αυταρχικοποίηση των σπουδών μας και κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που έρχονται σε σύνδεση με το νόμο-πλαίσιο. 

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ!



Με το πέρας της εξεταστικής περιόδου και με την έναρξη του νέου εξαμήνου, οι φοιτητές ξαναέρχονται σε επαφή με μια ιστορία από τα παλιά, αυτή της καθηγητικής αυθαιρεσίας και της υλοποίησης της σκληρής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στις σχολές. Αναφερόμαστε σαφώς στα μαζικά κοψίματα που παρατηρήθηκαν σε μια σειρά μαθημάτων καθώς και στις περικοπές των 2ων τόμων στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας με τα αποτελέσματα στα μαθήματα της χειμερινής εξεταστικής, παρατηρούμε ότι για άλλη μια φορά το καθηγητικό μπλοκ έκανε αισθητή την παρουσία του ανάμεσά μας… Στο μάθημα των ΣΔΕ η Κυριάκη κατάφερε να περάσει μόλις το 33% των δηλωμένων φοιτητών. Επίσης, απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα στην Ανάλυση ΙΙΙ αλλά και στη Φυσική Ι. Βέβαια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα όλα τα αποτελέσματα των μαθημάτων και πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι δεν επικρατεί σε όλα τα μαθήματα η ίδια κατάσταση αλλά ήδη πλειοψηφία των φοιτητών της σχολής διαμαρτυρήθηκε για τη δυσκολία θεμάτων στο μάθημα του Κουρκουλή Μηχανική Ι, στο μάθημα της Άλγεβρας της Λαμπροπούλου κ.α.. Οπότε δε θα μας φανεί περίεργο αν παρατηρηθούν στη συνέχεια κι άλλα τέτοιου είδους μαζικά κοψίματα στα υπόλοιπα μαθήματα της σχολής.
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την άνευ προηγουμένου συμπεριφορά συγκεκριμένων καθηγητών και επιτηρητών κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Πατσαλιάς η οποία, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δικαιοδοσίες που της δίνει η θέση της, προσέβαλε χωρίς κανένα λόγο και αιτία τους φοιτητές που εξεταζόντουσαν στα μαθήματα της μηχανικής στη σχολή μας. Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ποτέ οι φοιτητές δεν υπήρξαν «κλωτσοσκούφι» των καθηγητών και ότι ποτέ οι καθηγητές δεν είχαν το δικαίωμα να αλλάζουν θέση, ακόμα και αμφιθέατρο, όποιον φοιτητή δεν τους αρέσει.
Και περνάμε τώρα στο κομμάτι των δωρεάν συγγραμμάτων. Κομμάτι του νέου νόμου-πλαισίου μιλάει για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος καθώς και για την περικοπή του 2ου τόμου των συγγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι υπέρογκα ποσά προκειμένω να προμηθευτούν τα βιβλία που δεν θα προμηθευτούν (φτάνει να αναλογιστούμε ότι κάθε τόμος των μαθημάτων της σχολής μας κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ). Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι οι 2οι τόμοι σε μια σειρά μαθημάτων (πχ Μηχανική ΙΙ, Εργαστηριακή Φυσική, Ρευστομηχανική) αποτελούν παρελθόν.  
Άμα αναλύσουμε από μια διαφορετική σκοπιά την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων θα καταλήγαμε στο ότι δεν πραγματοποιείται αυτή τυχαία, στην περίοδο που ζούμε. Η κατάργηση του χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης είναι πλέον γεγονός. Στο βωμό της οικονομικής κρίσης θυσιάζονται κατακτήσεις και κεκτημένα ολόκληρων αγώνων, μεταξύ αυτών και οι δωρεάν παροχές προς τους φοιτητές. Επιπλέον, η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στοχεύει και στην περαιτέρω δυσχέρανση της φοιτητικής καθημερινότητας εφόσον οι διαλέξεις αποκτούν υποχρεωτικό χαρακτήρα και ο φοιτητής θα αναγκάζεται να παρακολουθεί ατελείωτες ώρες μαθήματος προκειμένω να έχει την διδακτέα ύλη στα χέρια του. 
Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο γεγονός ότι οι ρυθμοί σπουδών και η φοιτητική καθημερινότητα αλλάζουν τελείως και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα σκληρή πραγματικότητα. Ο φοιτητής καλείται να παρακολουθεί τα μαθήματα νυχθημερόν, να περνά όλη του τη μέρα στα φοιτητικά αμφιθέατρα, να έχει στη συνέχεια να διαβεί το Γολγοθά της εξεταστικής στην οποία το πιο πιθανό είναι να καλεστεί να αντιμετωπίσει τον καθηγητικό ρεβανσισμό, προκειμένω να πάρει ένα πτυχίο-διαβατήριο για την ανεργία.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος της σχολής μας όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έδωσε μάχη ενάντια στο νόμο-πλαίσιο της παιδείας αλλά και σε οποιονδήποτε προσπάθησε να καταπατήσει τα δικαιώματά μας (απειλές για χαμένες εξεταστικές). Έτσι και τώρα, με όπλο τους μαζικούς, ανυποχώρητους, συλλογικούς αγώνες μπορούμε να νικήσουμε!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·         Κανονικοποίηση σε όσα μαθήματα το ποσοστό αποτυχίας ήταν πάνω του 50%.
·         Απαλλαγή του Κουρκουλή από τα μαθήματα της Μηχανικής.
·         Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για τα συγγράμματα.
·         Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ. ΣΧΗΜΑ-ΤΙΖΕΤΑΙ

Η ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ. ΣΧΗΜΑ-τίζεται την Πέμπτη 15/3 και συζητά για τις εξελίξεις σε παιδεία και εργασία στο στέκι του σχήματος. Στη διαδικασία μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε φοιτητής της σχολής. 

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ...


Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση..
    ..ηθελημένα συνεχίζονται ακόμα και στην περίοδο της εξεταστικής καθώς είναι μια περίοδος κατά την οποία οι φοιτητές είναι προσηλωμένοι  στην προσπάθεια τους να περάσουν μαθήματα. Αυτό διαμορφώνει μια ευνοϊκή χρονική περίοδο για το υπουργείο κατά την οποία  αναπτύσσονται δύσκολα αντιστάσεις καθιστώντας την υλοποίηση των μέτρων πιο εύκολη. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες του υπουργείου έχουν επικεντρωθεί στην εκλογή των συμβουλίων διοίκησης .
Συμβούλια Διοίκησης-ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή του νόμου…
    Αν και φαίνονται ξεκομμένα απ’ την καθημερινότητα μας, αποτελούν τη πιο καθοριστική αιχμή του νόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι για το υπουργείο το βασικό μέσο  ώστε να μπορέσει ευκολότερα να περάσει όλον τον υπόλοιπο νόμο. Τα συμβούλια αυτά αποτελούνται από 8 ενδοπανεπιστημιακούς και  6 εξωπανεπιστημιακούς. Θα είναι ένα αυταρχικό όργανο με εγκάθετους του υπουργείου, που δεν θα λογοδοτεί πουθενά, και όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης. Έτσι αυτό θα λειτουργεί ως εντολοδόχος του υπουργείου, με κλειστές διαδικασίες χωρίς καμία επαφή με την ακαδημαική κοινότητα θα υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές του υπουργείου. Έτσι, μακριά από τις αντιστάσεις των φοιτητών, θα είναι ο μοχλός του υπουργείου ώστε να εφαρμόσει όλο τον υπόλοιπο νόμο (διαγραφές φοιτητών (ν+2), κατάργηση ασύλου, διάλυση πτυχίου, απουσίες στα μαθήματα, κατάργηση φοιτητικών παροχών, κλπ)
Ένα προηγούμενο διάστημα…
    Οι πιέσεις του φοιτητικού κινήματος κατάφεραν και πέτυχαν κάποιες πρώτες νίκες στο μέτωπο των συμβουλίων διοίκησης. Πιο αναλυτικά η επίσημη, από μεριάς του υπουργείου, αναβολή των εκλογών από Οκτώβρη  στα τέλη Γενάρη καθώς και οι παραιτήσεις κάποιων καθηγητών από τις εφορευτικές επιτροπές ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των φοιτητών. Το υπουργείο παραβλέποντας την αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σύνολό της, συνεχίζει την επιθετική προσπάθεια επιβολής του νόμου. Αφού εκβίασε με διακοπή χρηματοδότησης σε όσα ιδρύματα δεν εκλέξουν Συμβούλια Διοίκησης, κατόπιν όρισε ημερομηνίες σε μια σειρά από ιδρύματα.
Οι τελευταίες εξελίξεις…
    Στο ΑΠΘ, στο πανεπιστήμιο της Λάρισας, του Βόλου, στην ΑΣΟΕΕ, ΤΕΙ Πάτρας, πανεπιστήμιο Αιγαίου μόνο μερικά από τα ιδρύματα στα οποία η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπάθησαν να κάνουν εκλογές και να στήσουν τα Συμβούλια Διοίκησης. Σε όλα αυτά τα ιδρύματα η προσπάθειά του υπουργείου έπεσε στο κενό. Οι φοιτητές μέσω των συλλογικών τους αποφάσεων, και μαζί με κάποια κομμάτια καθηγητών και εργαζόμενων στα ιδρύματα, μπλόκαραν τις εκλογές. Αυτό ήρθε με τη σειρά του το υπουργείο και η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με το μόνο τρόπο που της έχει απομείνει, την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση. Από τη μία με μια χυδαία προπαγάνδα ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές που μάχονται για τα δικαιώματά τους. Μιλώντας για κομματικές μειοψηφίες και με σύμμαχους κάποιους καθηγητές και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τον αγώνα τους. Ακόμα, η κυβέρνηση με ένα πρωτοφανή  αυταρχισμό ξυλοκόπησε τη φοιτητική κινητοποίηση στη σύνοδο πρυτάνεων στα  Γιάννενα καθώς και έκανε μηνύσεις σε φοιτητές του ΑΠΘ όπου μπλόκαραν με τη συλλογική τους απόφαση τις εκλογές.
Από δω και πέρα…   
   Αυτή η επιθετικότητα του υπουργείου δείχνει πως και από μεριάς μας πρέπει να οργανώσουμε ακόμα μαζικότερα και πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης  καθώς αποτελεί μονόδρομο για να μην εφαρμοστεί ο νόμος που τσακίζει κάθε φοιτητικό δικαίωμα. Κόντρα στη διαχείριση και την υποταγή των καθεστωτικών παρατάξεων και των διάφορων καλοθελητών (καθηγητές κλπ) να προτάξουμε τον ανυποχώρητο μαζικό αγώνα για τη συνολική ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου. Έτσι το φοιτητικό κίνημα, ξαναβγαίνοντας δυναμικά στο προσκήνιο, θα μπορέσει και να συνδεθεί με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας για να προσφέρει από τη μεριά του στην ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τις ζωές μας.