Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ERASMUS+ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Σε μια εξεταστική περίοδο που για τους φοιτητές κυρίαρχα επικαθορίζεται από την ακόμα πρόσφατη βόμβα που έσκασε πάνω απ τα κεφάλια μας, αυτή της ανακοίνωσης των πρώτων διαγραφών, στο ΕΜΠ, με αφορμή το νέο πρόγραμμα ERASMUS+, η διοικήσεις των σχολών με σχεδόν σύσσωμο το καθηγητικό μπλοκ πίσω τους επιλέγουν να ανοίξουν ένα ‘νέο’ μέτωπο με τους φοιτητές, προσπαθώντας να καθιερώσουν το παράρτημα διπλώματος και τις πιστωτικές μονάδες(ECTS).

Πιο συγκεκριμένα στη σχολή μας, είδαμε να αναρτώνται στις ανακοινώσεις στη σελίδα της σχολής μια σειρά από αρχεία που επιχειρούν να συνθέσουν επιχειρήματα υπέρ των εν λόγω αλλαγών(εφημερίδα κυβερνήσεως 2005,06, παραρτήματα διπλώματος ‘προτύπων ιδρυμάτων’ όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποφάσεις πρυτανικού συμβουλίου 2009, ακόμα και οδηγό χρήσης του ECTS και μεταφρασμένα κομμάτια του) που παρόλα αυτά το μόνο που κάνουν με το πιο σαφή τρόπο είναι να ξυπνούν τη συλλογική μνήμη των φοιτητών που 40 χρόνια τώρα δίνουν μάχες για να μπλοκάρουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που στο πυρήνα της ενέχει το σύμφωνο της Μπολόνια(που μπορεί και να αναφέρεται 200 φορές στο κείμενο για το ECTS στα αγγλικά, παρόλα αυτά καμία στα μεταφρασμένα κομμάτια) η κάθε πτυχή της οποίας(αναδιάρθρωσης) πληγώνει τόσο τους όρους φοίτησης μας, όσο και τις προοπτικές μας για επαγγελματική αποκατάσταση, και ταυτόχρονα η εφαρμογή της ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ERASMUS+
Η πρόταση της διοίκησης της σχολής που στηρίζεται γενικά από τους περισσότερους καθηγητές είναι:
Α) να υιοθετήσει η σχολή το ‘παράρτημα διπλώματος’ το οποίο θα επισυνάπτεται στο πτυχίο μας, και σε αυτό θα αναγράφονται ανάμεσα σε άλλα ο βαθμός σε κάθε μάθημα ή σεμινάριο που έχουμε επιλέξει και περάσει, η ύλη του μαθήματος αυτού, οι πιστωτικές μονάδες που μας έδωσε το ότι το περάσαμε, ο βαθμός πτυχίου, ο μέσος όρος μαθημάτων, το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που μαζέψαμε.
Β) και προφανώς να υιοθετήσει η σχολή το σύστημα πιστωτικών μονάδων ‘ECTS’ με βάση το οποίο θα συλλέγουμε και τις πιστωτικές μονάδες που θα μπαίνουν στο παράρτημα διπλώματος.
Και το δίλημμα που μας βάζει είναι πως αν οι φοιτητές εναντιωθούμε σε αυτά θα χάσουμε τις 5 θέσεις ERASMUS+ με πρακτική και τις 20κάτι για διακοπές που δικαιούμαστε προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί.(το λέμε δίλημμα και όχι εκβιασμό γιατί εκβιασμός είναι όταν απειλείται κάτι σημαντικό για μας)

ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ(ECTS)
Αν κανείς χαζέψει λίγο τον οδηγό χρήσεως του συστήματος πιστωτικών μονάδων ECTS σίγουρα θα του τραβήξουν τη προσοχή συγκεκριμένα πράγματα(πέραν του πόσες φορές αναφέρεται η λέξη Bologna).
Καταρχάς βάση των κριτηρίων που βάζουν στο σύστημα ECTS η πιστωτικές μονάδες που θα δίνει το κάθε μάθημα θα εξαρτάται από τον χρόνο που δαπανά ο φοιτητής για να περάσει αυτό το μάθημα. Αυτός χωρίζεται σε:
1.       Τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος. Άρα αυτό σημαίνει παρουσιολόγιο, υποχρεωτικές πρόοδοι, κλπ. Πράγμα που αν καθιερωθεί αντικειμενικά θα δυσκολεύει τους όρους αποπεράτωσης των σπουδών- ενώ στα 7 χρόνια θέλουν να μας διαγράφουνε(αυτή τη στιγμή με χωρίς παρουσιολόγια προόδους κλπ ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι κοντά 8)
2.       Τις ώρες προετοιμασίας για το εν λόγω μάθημα, που αυτό δεν θα πρέπει να είναι αυθαίρετο αλλά μετρήσιμο. Άρα υποχρεωτικές εργασίες, υποχρεωτικές πρόοδοι ή τεστάκια στη διάλεξη. Πράγμα που πάλι αν καθιερωθεί σημαίνει πλήγμα στους όρους φοιτητικής καθημερινότητας- και για όσους δεν τα καταφέρουν μέχρι τα 7 χρόνια διαγραφή.

Για να αποφύγουμε όμως να βγάλει κανείς κάποιο λάθος συμπέρασμα τύπου << εντάξει, θα το κάνω αυτό μέχρι να μαζέψω τις 300 ή τις 180 πιστωτικές μονάδες μου που γενικά μπορεί και να μην είναι τόσο δύσκολο>> ο οδηγόςχρήσης ECTS μας αποσαφηνίζει πως για τον ‘πρώτο κύκλο σπουδών’(θα πούμε μετά για αυτό) χρειάζονται 180 πιστωτικές μονάδες τουλάχιστον, το πολύ όμως 260. Και επειδή είμαστε στη ΣΕΜΦΕ που οι δουλειές δεν μας περιμένουν ακριβώς να τελειώσουμε για να μας προσλάβουν, η όλη διαδικασία μαζέματος πιστοποιήσεων για ώρες μαθήματος και διαβάσματος θα γίνεται υπό το πρίσμα του να μαζέψω πιο πολλές από τον διπλανό μου. Που αυτό με τη σειρά του σημαίνει έναν ατέλειωτο αγώνα δρόμου από αμφιθέατρο σε εργαστήριο από εργαστήριο διάβασμα και μετά πάλι αμφιθέατρο και να εύχεσαι να μην αντέξουν και οι συνάδελφοι σου όσο αντέχεις εσύ. Δεν είναι τυχαίο πως στο παράρτημα διπλώματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ γράφει πως το πτυχίο προϋποθέτει 300 πιστωτικές μονάδες, ο συγκεκριμένος φοιτητής είχε μαζέψει χωρίς την πτυχιακή του εργασία 305, με την πτυχιακή 345 μονάδες. Και βέβαια αναγκαζόμαστε να ξανααναφέρουμε πως αν κανείς σκέφτεται πως απλά θα κάτσει παραπάνω χρόνια για να μαζέψει τις μονάδες που χρειάζεται και ταυτόχρονα να συνεχίσει να ζει και σαν άνθρωπος, αυτό δεν γίνεται γιατί στα 7 θέλουν να μας διαγράφουνε.

Πρέπει να γίνει σαφές, και απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας πείσουν πως αξίζει να μπούμε σε αυτό το αδιέξοδο κανιβαλισμού, γιατί έτσι έχουμε μια ελπίδα για κάποια επαγγελματική αποκατάσταση, πως αν υπάρχει κάποια προοπτική κατοχύρωσης επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αυτή σίγουρα δεν είναι αυτή του ατομικού αγώνα πάνω στις πλάτες των συναδέλφων μας, αλλά είναι αυτή του μαζικού συλλογικού αγώνα. Υπό αυτή την έννοια η καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων του συστήματος ECTS δημιουργεί αποφοίτους πολλών ταχυτήτων, είτε ανάλογα με το πόσες πιστωτικές μονάδες έχει μαζέψει, είτε ανάλογα με τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει ή όχι, και άρα τσακίζει το έδαφος για να διεκδικήσουμε και εν τέλει να κατακτήσουμε επαγγελματική κατοχύρωση και εργασιακά δικαιώματα ως πτυχιούχοι.Τα μέτρα λοιπόν αυτά μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια αν όχι στη διαγραφή, τότε στην ανεργία.

Στη κατεύθυνση αυτή κινείται και ο προσωποκεντρικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού αυτού συστήματος. Εξατομικεύει το πρόγραμμα σπουδών, όχι μόνο σε επίπεδο σχολής, και ούτε καν σε επίπεδο ιδρύματος, άλλα σε επίπεδο διαιδρυματικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετατρέπει τις σπουδές σε ένα ατομικό ατέρμονο κυνήγι πιστωτικών μονάδων σε πολλές σχολές ή ακόμα και σε πολλές χώρες.

ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Παράλληλα, η καθιέρωση αυτών των πτυχών ανοίγει το δρόμο για το πέρας του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στις σχολές, ένας από τους κεντρικούς άξονες τις οποίας ήταν ούτως ή άλλως πάντα οι πιστωτικές μονάδες, και η αντικατάσταση του ενιαίου αδιάσπαστου 5ετούς πτυχίου από τον φάκελο ατομικών προσόντων.
Επιγραμματικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στο Νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, όσο σε σημεία των μνημονίων, στους πρότυπους οργανισμούς-εσωτερικού κανονισμούς, άλλα και στη πρόσφατη τροπολογία για τις διαγραφές φοιτητών του Λοβέρδου έχει ως κυρίαρχους άξονες:

·         ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ Ν+2
·         ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥ 5ΕΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΕ 3+2(ΜΠΑΤΣΕΛΟΡ+ΜΑΣΤΕΡ)
·         ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΟ +2(ΜΑΣΤΕΡ)
·         ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
·         ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ(ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΑ)
·         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ(ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ)
·         ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
·         ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Είναι λοιπόν προφανές πως η πρόταση της επιτροπής ERASMUS προς τους Κοσμήτορες των σχολών κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το Υπουργείο. Συμπερασματικά, η μάχη ενάντια στη καθιέρωση των συγκεκριμένων προτάσεων είναι και μάχη ενάντια στις διαγραφές και τη μεταρρύθμιση συνολικά. Για μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Δεν θα θυσιάσουμε ούτε την κεκτημένη με αγώνες ενιαιότητα του πτυχίου μας ούτε θα γίνουμε κανίβαλοι για να μη χάσουμε 5 θέσεις στο ERASMUS+. Για να μην τους αφήσουμε να κάνουνε τους όρους φοίτησης μας απάνθρωπους και να τσακίσουνε την όποια προοπτική έχουμε για επαγγελματική αποκατάσταση, πρέπει να πάμε μαζικά στη συνέλευση(τμήμα) της Σχολής και συλλογικά να μπλοκάρουμε την υπερψήφιση των συγκεκριμένων προτάσεων.