Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΞΑΝΑ)ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Για άλλη μία φορά γίναμε μάρτυρες φαινομένων καθηγητικού ρεβανσισμού εν μέσω φοιτητικών κινητοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 7/10 μια αισχρή μειοψηφία καθηγητών (ακολούθων της Διαμαντοπούλου) «αποφάσισε» ότι οι φοιτητές της σχολής θα χάσουν το χειμερινό κομμάτι της επαναληπτικής εξεταστικής. 

Αυτή η κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι κινητοποιήσεις ολόκληρου του φοιτητικού κινήματος ένα μήνα τώρα (καταλήψεις, συνελεύσεις, πορείες) ενάντια σε ένα νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω καλοκαιριού και προβλέπει τα χειρότερα για τους φοιτητές (διαγραφές, κατάργηση ασύλου, διάλυση πτυχίων, κατάργηση μέριμνας) έδειξαν πως ο ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή του νόμου είναι μονόδρομος. Οι καθηγητές λοιπόν επέλεξαν αντί να σταθούν στο πλευρό των φοιτητών να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση επικαλούμενοι τις απειλές του υπουργείου θέλοντας να εξασφαλίσουν τη καλύτερη γι αυτούς «θέση» μετά την εφαρμογή του νόμου αλλά και να συνεχίσουν το ρόλο τους ως υλοποιητές της μεταρρύθμισης εντός των σχολών.

Η στάση τους στη γενική συνέλευση τμήματος της ΣΕΜΦΕ ήταν εξαρχής προφανής.  Ήταν προσυμφωνημένο να ψηφίσουν ένα πρόγραμμα εξεταστικής και εξαμήνων εξαιρετικά εκδικητικό για τους φοιτητές. Πρόγραμμα που καταργούσε τη μισή επαναληπτική εξεταστική και προέβλεπε μάθημα 13 εβδομάδων σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου. 11 καθηγητές, που οι περισσότεροι έχουν υπογράψει για ανοιχτές σχολές και υπέρ του νόμου, αποφάσισαν στις πλάτες των φοιτητών για το μέλλον τους. Πιο συγκεκριμένα όχι μόνο δεν ενημέρωσαν τους φοιτητές για το τμήμα αλλά απέκλισαν και όλους τους εκπροσώπους τους από αυτό, έτσι ώστε να μειωθεί η απαρτία και να περάσουν την απόφαση πιο εύκολα!

Εμείς από πλευράς μας πιστεύουμε ότι όχι μόνο οι εξεταστικές δεν πρέπει να χαθούν αλλά και ότι τα εξάμηνα μπορούν να γίνουν και όχι μάλιστα σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου. Πράγμα το οποίο έχει ξαναγίνει το 06-07 όταν οι φοιτητές κινητοποιούνταν για 3 μήνες, μπλόκαραν την αναθεώρηση του άρθρου 16  και το υπουργείο απειλούσε με τον ίδιο τρόπο. Είναι ζήτημα ολόκληρου του φοιτητικού συλλόγου και υπόθεση του καθενός από εμάς να εξασφαλίσουμε ότι θα αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των κεκτημένων μας και δεν θα ενδίδουμε στους εκβιασμούς καθηγητών και υπουργείου. Θέλουν να μας κάνουν να φοβόμαστε να αγωνιστούμε, να μας εκβιάσουν έτσι ώστε να μην αντιδράμε μέσω της συνεχιζόμενης διαδικασίας της πειθάρχησης (όπως κάνει και ο νόμος).

Συγκεκριμένα απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό εμείς απαντάμε πως κανένα εξάμηνο και καμία εξεταστική δεν θα χαθεί. Το χειμερινό κομμάτι της εξεταστικής υπάρχει χρόνος να γίνει μετά το πέρας των εαρινών εξετάσεων. Το ζήτημα είναι πως είναι υπόθεση όλων η εξεταστική να μην χαθεί για να δείξουμε πως απέναντι στις εκδικητικές κινήσεις καθηγητών και υπουργείου διασφαλίζουμε τα κεκτημένα μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Είναι υπόθεση όλων μας να καταστήσουμε ανεπιθύμητους τους καθηγητές που είναι με το νόμο που διαλύει τα πάντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Απέναντι στους εκβιασμούς του υπουργείου(13 εβδομάδες μαθήματος, χαμένες εξεταστικές, εξεταστικές μετά το πέρας των μαθημάτων για να χαθούν) και των καθηγητών απαντάμε πως δεν υποχωρούμε και συνεχίζουμε μέχρι την ανατροπή του νόμου.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: 
ΕΞΩ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!