Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται να διαλύσει κάθε κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος. Διαγράφει φοιτητές στα ν+2, διαλύει τα πτυχία και τα μετατρέπει σε πιστωτικές μονάδες, καταργεί το άσυλο, η φοιτητική μέριμνα αποτελεί παρελθόν και βάζει διορισμένες διοικήσεις στα πανεπιστήμια σε μια κατεύθυνση αυταρχικοποίησης των ιδρυμάτων. Στο τελευταίο σημείο πιστεύουμε πως κρύβεται για το υπουργείο η επιτυχία του προχωρήματος της μεταρρύθμισης.

Εδώ και αρκετούς μήνες η Διαμαντοπούλου είχε ορίσει ως ημερομηνία για τον ορισμό των πενταμελών επιτροπών και την διαδικασία εκλογής του συμβουλίου διοίκησης στις 15 Νοέμβρη. Η αντίδραση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο νόμο έκτρωμα αλλά και η σύσσωμη εναντίωση στο νόμο από την ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν ένας από τους λόγους που η Διαμαντοπούλου μετέφερε την τελική ημερομηνία στις 25 Δεκέμβρη και όρισε δικές της 5 μελής επιτροπές.

Προφανώς ο άμεσος ορισμός εγκάθετων από το υπουργείο είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του νόμου και προλειάνει το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Οι εγκάθετοι του υπουργείου θα εφαρμόσουν άμεσα ένα νόμο που εντατικοποιεί τους ρυθμούς σπουδών και διαλύει τα πάντα σε μία κατεύθυνση πειθάρχησης του φοιτητικού σώματος.

Τα συμβούλια διοίκησης θα αποτελούνται από 8 ενδοπανεπιστημιακούς και 6 εξωπανεπιστημιακούς. Σε αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα έχουν κανένα πεδίο παρέμβασης για να προασπιστούν τα δικαιώματά τους. Ο ρόλος των πενταμελών επιτροπών είναι να εκτελούν χρέη εφορευτικής επιτροπής στη διαδικασία εκλογής των 8 ενδοπανεπιστημιακών. Πρέπει να γίνει σαφές στο υπουργείο και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις εφορευτικές ότι όπου και να γίνει η διαδικασία εκλογής οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είναι εκεί για να μπλοκάρουν και να απονομιμοποιήσουν τη διαδικασία μέσα και έξω από τις σχολές.

Μέχρι τώρα, όπως λειτουργούσαν οι πρυτανείες, υπήρχε οι δυνατότητα παρέμβασης στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους (καθώς και από τις προεδρείες των σχολών, τους συλλόγους των εργαζομένων του ιδρύματος κλπ). Χωρίς να θεωρούμε ιδανικό τον μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης, αντιλαμβανόμαστε όμως πως τώρα με τα συμβούλια διοίκησης γίνεται ένα ποιοτικό άλμα προς μια τρομερά αντιδραστική κατεύθυνση, αυτή της αυταρχικοποίησης των ιδρυμάτων. Πλέον τα ιδρύματα θωρακίζονται απέναντι στη βούληση και την παρέμβαση των φοιτητών (και της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας), καθώς θα διοικούνται με εγκάθετους-δοτούς του υπουργείου-όπως συνέβαινε στη χούντα!- σε κλειστές διαδικασίες με στόχο να περνάνε άμεσα κάθε αντιδραστικό μέτρο που επιτάσσει το υπουργείο αλλά και την ίδια τη μεταρρύθμιση και το νέο νόμο πλαίσιο χωρίς αντιστάσεις

Έτσι, για μας αποτελεί εξαιρετικά κομβικό σημείο για το φοιτητικό κίνημα η μάχη για το μπλοκάρισμα των συμβουλίων διοίκησης. Είναι μια επιθετική κίνηση του υπουργείου που μετά τις φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις καταδίκης του νόμου, προσπαθεί να στήσει με κάθε τρόπο τις νέες διοικήσεις που θα έρθουν να υλοποιήσουν όλον τον υπόλοιπο νόμο. Θα αποτελέσει έτσι την «αρχή του κακού» και άρα είναι τεράστιας σημασίας μάχη για την έκβαση της αντιπαράθεσης φοιτητικού κινήματος και υπουργείου.

Συνεπώς και εμείς πρέπει το επόμενο διάστημα να κινητοποιηθούμε και εντός των σχολών απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και στοχοποιώντας όλο εκείνο το αντιδραστικό κομμάτι των καθηγητών που είτε μετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές, είτε θέτουν υποψηφιότητες, είτε στηρίζουν αυτή τη διαδικασία κατά τον οποιοδήποτε τρόπο. Η 5μελής εκλεκτορική επιτροπή στο ΕΜΠ είναι οι:
α) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΡΥ-ΔΡΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ομότιμος καθηγητής και τέως αντυπρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
β) ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
γ) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ του ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
δ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΩΤΟΝΑΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ομότιμος καθηγητής και τέως αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
ε) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΖΕΤΑΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, καθηγητής στου πολιτικούς μηχανικούς του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ.
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!