Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μ.Α.Σ. ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ (ή αλλιώς κάποιοι πουλάνε τους φοιτητές...)


Κατάπτυστη ήταν η στάση της Επιτροπής Αγώνα (ΜΑΣ) στη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου (11/10). Την στιγμή που κρίνονται το αμέσως επόμενο διάστημα το αν θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, αν θα περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, το κόψιμο των συγγραμμάτων κλπ και μια σειρά φοιτητικών συλλόγων πήραν αγωνιστικές αποφάσεις για καταλήψεις διαρκείας, η Επιτροπή Αγώνα επιλέγει το δρόμο της υποταγής. Σαν συνέχεια της περσινής στάσης της να ανοίξει τις καταλήψεις σε μια σειρά σχολών έρχεται και τώρα να βάλει αναχώματα (παίρνοντας τη γενικη συνέλευση) στη συμπόρευση του συλλόγου μας με το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα. Την ώρα που διακηρύττει επαναστατικά λόγια δε βάζει καμία συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, καμία δυναμική κινητοποίηση ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας. Δε βάζει καν κατάληψη τις μέρες των κινητοποιήσεων που προτείνει.

 Πιο συγκεκριμένα η ΚΝΕ καλεί σε:
·         “Κινητοποίηση Παρασκευή 12/10 για τη σίτιση στο εστιατόριο...” με ανοιχτή σχολή. Τη στιγμή που οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο η Επιτροπή Αγώνα καλεί το σύλλογο σε κινητοποίηση στο εστιατόριο λες και μπορεί ο φοιτητικός σύλλογος ΣΕΜΦΕ μόνος του και μάλιστα με ανοιχτή σχολή (δηλ επί της ουσίας μόνο η Επιτροπή Αγώνα ΣΕΜΦΕ) να κερδίσει κάτι για τη σίτιση… 
 
·         “Εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών τη Δευτέρα...” χωρίς μαθήματα του 1ου έτους την ώρα της εκδήλωσης για να παρακολουθήσουν οι πρωτοετείς. Λες και δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι υπόλοιποι φοιτητές της σχολής και είναι απαραίτητη η εκδήλωση μόνο για το πρώτο έτος... Το αξιοσημείωτο είναι πως είναι η μόνη εκδήλωση από όλες που αξίζει κατά την κρίση της Επιτροπής Αγώνα να μην έχει μαθήματα (και μάλιστα μόνο για το πρώτο έτος). Μήπως λοιπόν κάποιοι θέλουν απλά να ψαρέψουν πρωτοετείς για να μεγαλώσουν το μαγαζί τους;;
 
·         “Κινητοποίηση Τρίτη για τη σίτιση στην Πρυτανεία” και Κινητοποίηση Τετάρτη στην Πρυτανεία για τα συγγράμματα”  με ανοιχτή σχολή. Την ώρα που ήδη φοιτητικοί σύλλογοι κάνουν κατάληψη του κτηρίου από την Πέμπτη με απαίτηση καμία εφαρμογή του νόμου της εκπαίδευσης, κάποιοι θα επιλέξουν να περάσουν μια βόλτα από εκεί να δώσουν ένα ψήφισμα για να πουν ότι κάτι έκαναν.
 
·         Όλοι στην απεργία 18 Οκτώβρη με το ΠΑΜΕ” (χωρίς να διευκρινίζουν με ανοιχτή ή κλειστή σχολή! μάλλον για να χαϊδέψουν τα αυτιά μες στη συνέλευση αυτών που βγάζουν σπυράκια στο άκουσμα της κατάληψης-ποιος ξεχνάει τους δαπίτες που ψήφιζαν Επιτροπή Αγώνα πέρσυ για να μείνει ανοιχτή η σχολή, τη στιγμή που καταστρεφόταν το παρόν και το μέλλον των φοιτητών με το νέο νόμο...) και πάλι απομονωμένοι σε μια γωνία με το ΠΑΜΕ μακριά απ' όλους... 
Γενικά, κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η ΚΝΕ δεν πήρε καμία απόφαση του συλλόγου για κατάληψη τη μέρα εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης στο ΕΜΠ. Και αυτό μας γεννά πολλά ερωτήματα, του κατά πόσον είναι διαθέσιμη να σπάσει τα συμβούλια διοίκησης όπου αυτά πάνε να στηθούν, καθώς θα διεξάγονται κανονικά τα μαθήματα και οι φοιτητές θα απουσιάζουν από τη διαδικασία. 

Πως είναι δυνατόν η ΚΝΕ να περιμένει να πετύχει ο αγώνας καθώς καλεί στις κινητοποιήσεις με ανοιχτή σχολή, χωρίς να εγγυάται ότι θα μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές σε αυτές; είναι χαρακτηριστικό της ανευθυνότητάς της. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι άμαζες (δε θα συμμετέχουν άλλοι πέρα της ΚΝΕ) χωρίς κανένα ιδιαίτερο στίγμα, γίνονται για να γίνουν και δε μπορούν να δώσουν καμία προοπτική. Αφού η Επιτροπή Αγώνα αναπαράγει τον ατομικό δρόμο εντός του φοιτητικού συλλόγου όπως ο νόμος επιβάλλει στους φοιτητές, όπως η κρίση οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν (πχ να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις). βάζει τους φοιτητές στο δίλημμα ¨μάθημα ή κινητοποίηση¨. Εμείς είμαστε με το συλλογικό δρόμο που μπορεί να είναι και νικηφόρος: όπως όλοι μαζί κάνουμε μάθημα, έτσι και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε!     

Ακόμη, στο πολιτικό της πλαίσιο δεν είχε τίποτα για νέα γενική συνέλευση. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουν τη διάθεση να προχωρήσουν σε καμία απολύτως κλιμάκωση του φοιτητικού κινήματος, λες και με κάποιες παραστάσεις διαμαρτυρίας θα πέσουν οι νόμοι... (βέβαια δεν είναι μόνο ότι δεν καλούν νέες γενικές συνελεύσεις, ακόμα και σ' αυτές που γίνονται κάνουν ότι μπορούν για να τις χαώσουν και να τις διαλύσουν καλώντας μάλιστα και μέλη της ΚΝΕ από άλλες σχολές να συνδράμουν στο έργο αυτό.) 

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ή θα πάμε με τη γραμμή της ήττας και της υποταγής (Επιτροπή Αγώνα-ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) ή θα επιλέξουμε το δρόμο του μαζικού συλλογικού αγώνα σε συμπόρευση με τους άλλους συλλόγους για την ανατροπή των νόμων και τη νίκη. Γιατί οι νόμοι δεν πέφτουν με κινητοποιήσεις που γίνονται για την ταμπέλα και το φαίνεσθαι. Γιατί η επιτροπή αγώνα μας λέει συνέχεια για τον Παναγόπουλο, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το Φωτόπουλο ότι είναι επαναστάτης της μιας νύχτας αλλά μάλλον παίρνει καλά μαθήματα από αυτόν γιατί κάνει τα ίδια. Βάζει κινητοποιήσεις-πυροτεχνήματα, άνευρες, άμαζες χωρίς να την νοιάζει τι κόσμο θα χουν και με τι προοπτική αλλά μόνο για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Γιατί οι νόμοι πέφτουν με κατειλημμένες σχολές και φοιτητές στους δρόμους να διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή, εκεί που αυτοί ψηφίζονται.


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ,
ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ!