Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ


Εν μία νυκτί, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (!), η κυβέρνηση εξίσωσε την επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ. Χωρίς καν να συζητηθεί στη βουλή λοιπόν, κάπου στα ψιλά γράμματα των διατάξεων που συμπλήρωναν το μνημόνιο 3, πέρασε και η υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης με ευθεία καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που την κατοχυρώνει.


Έτσι, τα πτυχία των κολλεγίων δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να ασκούν το εκάστοτε επάγγελμα (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το κάνει το δημόσιο πανεπιστήμιο.


Τα πτυχία αυτά είναι εναρμονισμένα με τη συνθήκη της Μπολόνια (δύο κύκλοι 3+2). Αυτό σημαίνει ότι πρώτον το τριετές ουσιαστικά πτυχίο του κολλεγίου, στην αγορά εργασίας γίνεται ισοδύναμο με το πενταετές δικό μας (δημόσιο ΑΕΙ). Και δεύτερον ότι ανταποκρίνονται σε ειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα κάτι το οποίο θα οξύνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό στο σύνολο των αποφοίτων, σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη ζούγκλα, καθώς και θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια για πτυχία με κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και με πιστωτικές μονάδες – κατέυθυνση που βάζει και ο ίδιος ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου.


Αυτή η εξέλιξη έρχεται να επισφραγίσει μια διαδικασία συνεχών αλλαγών και μέτρων τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία τα τελευταία χρόνια. Έρχεται να προστεθεί δηλαδή στη διάλυση των ενιαίων πτυχίων και κάθε έννοιας συλλογικής επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων όπως προωθείται από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Που, με τη σειρά της, έρχεται να συνδυαστεί με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις άλλες μνημονιακές αλλαγές στην εργασία. Την ανεργία του 55% στους νέους, τους μισθούς των 300-400 ευρώ, την υποαπασχόληση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την έλλειψη κάθε προοπτικής δηλαδή για τη γενιά μας που τη στέλνουν στην ανασφάλεια και τη μετανάστευση. Εντάσεται δηλαδή στην ευρύτερη προσπάθειά τους να άρουν κάθε δικαίωμα και προοπτική στους νέους εργαζόμενους ώστε να μας χρησιμοποιήσουν ως αναλώσιμα για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση τους προς όφελός τους και εις βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Χρέος μας είναι να τους αποδείξουμε ότι δε θα τους περάσει! Να υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση, τα ενιαία πτυχία, καθώς και το μέλλον της γενιάς μας! Το φοιτητικό κίνημα όπως και στο παρελθόν να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων, να ανατρέψει το νόμο πλαίσιο και κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που τσακίζει τα διαιώματά μας, και να πυροδοτήσει ευρύτερες αντιδράσεις διώχνοντας, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-μνημόνια.