Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΗΣ: Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στο στόχαστρο το σύνολο των δημοκρατικών κεκτημένων και των ελευθεριών του λαού και της νεολαίας. Βλέπουμε ποια είναι η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, με τις συνεχείς απαγορεύσεις που εκδίδει η ΕΛΑΣ και την αυξανόμενη καταστολή και τη βία με την οποία χτυπά όποια κοινωνική κατηγορία διεκδικεί και αμφισβητεί την καταβαράθρωση της καθημερινότητας και της προοπτικής της. Η στάση των ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων είναι πέραν του ενδεικτικού. Τη στιγμή που διαλύεται η προοπτική μιας ολόκληρης γενιάς και στοχοποιείται κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης το μόνο που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης είναι η καταστολή και η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αυτά, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοποίηση των συνδικαλιστικών πρακτικών, την εξώθηση των αντιλήψεων που αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα από τη δημόσια συζήτηση, ακόμη και η προσπάθεια για τον πλήρη έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων όπως αποκαλύφθηκε μέσα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, δείχνουν πως η ΝΔ έχει ως συστατικό στοιχείο της πολιτικής της τον αυταρχισμό. Για την επιβολή της πολιτικής της ατζέντας επιχειρεί να χτυπήσει ακόμη και τη συλλογική μνήμη. Καθώς συνολικά η μεταπολίτευση χαρακτηρίστηκε από μαζικούς αγώνες οι οποίοι παγίωσαν τη δυνατότητα του λαού να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Συνεπώς, η επέτειος της Εξέγερσης του Νοέμβρη αποκτά έναν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά το πως ο καθένας αντιλαμβάνεται τη συλλογική δράση. Συνεχώς επαναφέρει το μήνυμα πως οι αγώνες μας μπορούν να είναι νικηφόροι όσο κι αν ο αντίπαλος φαντάζει «παντοδύναμος». Για το λόγο αυτό σύσσωμη η ΝΔ επιχειρεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή του Τριημέρου του Πολυτεχνείου. Ήδη από το 2020 που απαγόρευσε το τριήμερο και την μεγάλη πορεία στις 17 Νοέμβρη, και το 2021 που με πιστό σύμμαχο την πρυτανεία Μπουντουβή δεν έδωσε χώρους και υλικό στους φορείς για να διεξάγουν το Τριήμερο. Όμως, και την απαγόρευση σπάσαμε κατεβαίνοντας στο δρόμο απέναντι στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό και το Τριήμερο διασφαλίσαμε δίνοντας μια σαφή απάντηση στη ΝΔ και τον εντολοδόχο Πρύτανη.

Φέτος για ακόμη μια φορά επιχειρείται να τεθούν εμπόδια στη διεξαγωγή του τριημέρου. Ο Πρύτανης Μπουντουβής ξεκίνησε από νωρίς να υπονομεύει την επέτειο. Την Τρίτη 1/11 η Σύγκλητος συνεδρίασε ερήμην των φοιτητών, αλλά και για πρώτη φορά ερήμην των Διοικητικών οι οποίοι επίσης αποκλείστηκαν, με θέμα το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, το ΕΜΠ, το ίδρυμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα γεγονότα του Νοέμβρη, με ευθύνη του Μπουντουβή συζητάει έχοντας αποκλείσει τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Τους φορείς, δηλαδή, που όχι απλά παρίστανται μαζικά και συμμετέχουν περισσότερο από κάθε άλλη μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά διασφαλίζουν το τριήμερο. Αποφασίζει κεκλισμένων των θυρών και εισηγείται να προχωρήσουμε σε ένα αποστειρωμένο τριήμερο, απωθητικό για τη συμμετοχή του κόσμου. Γι αυτό θέλει τους φοιτητές εκτός συζήτησης.

Από πέρυσι ο πρύτανης επιχειρεί να υποβαθμίσει το ρόλο των φορέων στη διοργάνωση του τριημέρου. Φορέων όχι μόνο των φοιτητών. Αλλά ακόμη και το ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων κ’ Εξορισθέντων Αντιστασιακών), τους ανθρώπους δηλαδή που για την αντιστασιακή και αντιδικτατορική τους στάση φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Σε αυτούς ο Μπουντουβής δεν θέλησε να δώσει καν μια αίθουσα για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους. Ο εγκάθετος του Μητσοτάκη που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί «δασκαλεύει» περί δημοκρατίας και θεσμών προσπαθεί να απομακρύνει τους ανθρώπους που διασφάλισαν όσα εμείς θεωρούμε δεδομένα με τον αγώνα και τις θυσίες τους. Φτάνοντας σε σημείο να μην επιτρέψει στην επιτροπή που ασχολείται με τη διοργάνωση του τριημέρου (στην οποία συμμετέχουν ο ΣΦΕΑ, οι ΦΣ, Σωματεία κλπ) να βγάλει απόφαση και να καλεί εξώστρεαφα όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στο τριήμερο. Όπως γίνεται 48 χρόνια τώρα.Ακόμη, η πρυτανεία, για να «σαμποτάρει» ακόμα περισσότερο τον εορτασμό, επικαλείται τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε ισχύ κατά την καραντίνα. Τη στιγμή που κανένας χώρος και πουθενά δεν λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο. Τη στιγμή που στο ΕΜΠ, όπως και σε όλα τα άλλα Ιδρύματα, γίνονται διαλέξεις καθημερινά με εκατοντάδες φοιτητές να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Τι το ιδιαίτερο, λοιπόν, έχει ο κορωνοϊός και μεταδίδεται μόνο στο τριήμερο του Πολυτεχνείου;

Όμως, η ιστορική κατρακύλα για το ΕΜΠ που ακούει στο όνομα Μπουντουβής δεν σταματά εκεί. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει μακριά από το τριήμερο ακόμη και τους φοιτητές. Όχι μόνο δεν προσπαθεί να προλάβει φαινόμενα όπως τα περσινά, που είδαμε κάποιους καθηγητές να παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ αξιοποιώντας τα τηλεμαθήματα και καλώντας τους φοιτητές για μάθημα στις 15 και 16 Νοέμβρη, με έναν από αυτούς να είναι ο Ράπτης που προσπάθησε να διαστρεβλώσει πλήρως το μήνυμα της επετείου καλώντας τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στο τριήμερο, αλλά πλέον ενθαρρύνει ανοικτά αυτές τις κινήσεις. Για πρώτη φορά στο ιστορικό αυτό ίδρυμα ανοίγει η συζήτηση για τη διεξαγωγή μαθημάτων τις μέρες αυτές. Συζήτηση που δεν έχει άλλη σκοπιμότητα από το να ενισχύσει την προσπάθεια της ΝΔ να χτυπήσει το τριήμερο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που όσοι πέρυσι είχαν αυτή τη στάση και φέτος συζητούν ανοικτά για μαθήματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου είναι οι ίδιοι που έχουν την πιο επιθετική τοποθέτηση απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις διαδικασίες τους. Δεν θέλουν να υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης που έχουν αυτή τη στιγμή οι φοιτητές, θέλουν να ασχολούνται ανενόχλητοι με την καριέρα τους (είτε πολιτική, είτε διοικητική) η οποία χτίζεται στις πλάτες μας. Γι αυτό δεν θέλουν να συμμετέχουμε σε οτιδήποτε αναδεικνύει την ισχύ της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης, όπως το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Όποιος, σαν το Μπουντουβή, βλέπει το αίτημα της Εξέγερσης για Παιδεία στην καθήλωση των φοιτητών πίσω από μια οθόνη για συνεχή τηλεμαθήματα παραγράφει συνειδητά την ιστορία και στρώνει το δρόμο στο υπουργείο.

Ο Πρύτανης δείχνει πως δεν έχει καμία διάθεση να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του ΕΜΠ, ίσα-ίσα το ακριβώς αντίθετο. Ανοικτά προσπαθεί να διαλύσει το οποιοδήποτε δημοκρατικό κεκτημένο υπάρχει στο Πολυτεχνείο. Η προσπάθεια υποβιβασμού των Φοιτητικών Συλλόγων και των φορέων των εργαζομένων, η πλήρης στήριξη των αυταρχικών νόμων εκτρωμάτων της ΝΔ όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία και τον πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων από το υπουργείο κλπ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επίθεση εναντίων οποιασδήποτε διαδικασίας καλλιεργεί το συλλογικό αίσθημα. Οποιασδήποτε διαδικασίας αντιπαρατίθεται με την παθητικότητα, την τρομοκράτηση και την αποπολιτικοποίηση που προσπαθεί η ΝΔ να φέρει. Γι αυτό αρρωσταίνουν όταν βλέπουν πως ακόμη και σήμερα το τριήμερο όχι απλά δεν υποβαθμίζεται, αλλά ακόμη έχει τεράστια συμμετοχή από όλο το λαό και τη νεολαία.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να διακυβεύσει το Τριήμερο του Πολυτεχνείου. Όπως κάθε χρόνο θα διασφαλίσουμε μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους τη διεξαγωγή του εορτασμού με χαρακτήρα ανοικτό για όλο το λαό. Θα είμαστε μαζικά στο κάτω Πολυτεχνείο και θα συμμετέχουμε ενεργά κόντρα στις προσπάθειες σπίλωσης της συλλογικής μνήμης, φίμωσης κάθε φωνής αμφισβήτησης. Μαζί με το ΣΦΕΑ και τους υπόλοιπους φορείς θα δώσουμε απάντηση στον Μπουντουβή, τη ΝΔ και όποιον ευαγγελίζεται ένα αποστειρωμένο Πολυτεχνείο, με τον κόσμο απομακρυσμένο. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις και τις αποφάσεις μας θα εξασφαλίσουμε πως όπως 48 χρόνια τώρα έτσι και φέτος το τριήμερο θα γίνει όπως ορίζουν οι φοιτητές και τα κεκτημένα τόσων δεκαετιών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΣ ΣΕΜΦΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8/11 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟ ΑΜΦ. 2