Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση..
..ηθελημένα συνεχίζονται ακόμα και στην περίοδο της εξεταστικής καθώς είναι μια περίοδος κατά την οποία οι φοιτητές είναι προσηλωμένοι στην προσπάθεια τους να περάσουν μαθήματα. Αυτό διαμορφώνει μια ευνοϊκή χρονική περίοδο για το υπουργείο κατά την οποία αναπτύσσονται δύσκολα αντιστάσεις καθιστώντας την υλοποίηση των μέτρων πιο εύκολη. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες του υπουργείου έχουν επικεντρωθεί στην εκλογή των συμβουλίων διοίκησης .
Συμβούλια Διοίκησης-ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή του νόμου…
Αν και φαίνονται ξεκομμένα απ’ την καθημερινότητα μας, αποτελούν τη πιο καθοριστική αιχμή του νόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι για το υπουργείο το βασικό μέσο ώστε να μπορέσει ευκολότερα να περάσει όλον τον υπόλοιπο νόμο. Τα συμβούλια αυτά αποτελούνται από 8 ενδοπανεπιστημιακούς και 6 εξωπανεπιστημιακούς. Θα είναι ένα αυταρχικό όργανο με εγκάθετους του υπουργείου, που δεν θα λογοδοτεί πουθενά, και όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης. Έτσι αυτό θα λειτουργεί ως εντολοδόχος του υπουργείου, με κλειστές διαδικασίες χωρίς καμία επαφή με την ακαδημαική κοινότητα θα υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές του υπουργείου. Έτσι, μακριά από τις αντιστάσεις των φοιτητών, θα είναι ο μοχλός του υπουργείου ώστε να εφαρμόσει όλο τον υπόλοιπο νόμο (διαγραφές φοιτητών (ν+2), κατάργηση ασύλου, διάλυση πτυχίου, απουσίες στα μαθήματα, κατάργηση φοιτητικών παροχών, κλπ)
Ένα προηγούμενο διάστημα…
Οι πιέσεις του φοιτητικού κινήματος κατάφεραν και πέτυχαν κάποιες πρώτες νίκες στο μέτωπο των συμβουλίων διοίκησης. Πιο αναλυτικά η επίσημη, από μεριάς του υπουργείου, αναβολή των εκλογών από Οκτώβρη στα τέλη Γενάρη καθώς και οι παραιτήσεις κάποιων καθηγητών από τις εφορευτικές επιτροπές ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των φοιτητών. Το υπουργείο παραβλέποντας την αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σύνολό της, συνεχίζει την επιθετική προσπάθεια επιβολής του νόμου. Αφού εκβίασε με διακοπή χρηματοδότησης σε όσα ιδρύματα δεν εκλέξουν Συμβούλια Διοίκησης, κατόπιν όρισε ημερομηνίες σε μια σειρά από ιδρύματα.
Οι τελευταίες εξελίξεις…
Στο ΑΠΘ, στο πανεπιστήμιο της Λάρισας, του Βόλου, στην ΑΣΟΕΕ, ΤΕΙ Πάτρας, πανεπιστήμιο Αιγαίου μόνο μερικά από τα ιδρύματα στα οποία η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπάθησαν να κάνουν εκλογές και να στήσουν τα Συμβούλια Διοίκησης. Σε όλα αυτά τα ιδρύματα η προσπάθειά του υπουργείου έπεσε στο κενό. Οι φοιτητές μέσω των συλλογικών τους αποφάσεων, και μαζί με κάποια κομμάτια καθηγητών και εργαζόμενων στα ιδρύματα, μπλόκαραν τις εκλογές. Αυτό ήρθε με τη σειρά του το υπουργείο και η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με το μόνο τρόπο που της έχει απομείνει, την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση. Από τη μία με μια χυδαία προπαγάνδα ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές που μάχονται για τα δικαιώματά τους. Μιλώντας για κομματικές μειοψηφίες και με σύμμαχους κάποιους καθηγητές και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τον αγώνα τους. Ακόμα, η κυβέρνηση με ένα πρωτοφανή αυταρχισμό ξυλοκόπησε τη φοιτητική κινητοποίηση στη σύνοδο πρυτάνεων στα Γιάννενα καθώς και έκανε μηνύσεις σε φοιτητές του ΑΠΘ όπου μπλόκαραν με τη συλλογική τους απόφαση τις εκλογές.
Από δω και πέρα…
Αυτή η επιθετικότητα του υπουργείου δείχνει πως και από μεριάς μας πρέπει να οργανώσουμε ακόμα μαζικότερα και πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης καθώς αποτελεί μονόδρομο για να μην εφαρμοστεί ο νόμος που τσακίζει κάθε φοιτητικό δικαίωμα. Κόντρα στη διαχείριση και την υποταγή των καθεστωτικών παρατάξεων και των διάφορων καλοθελητών (καθηγητές κλπ) να προτάξουμε τον ανυποχώρητο μαζικό αγώνα για τη συνολική ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου. Έτσι το φοιτητικό κίνημα, ξαναβγαίνοντας δυναμικά στο προσκήνιο, θα μπορέσει και να συνδεθεί με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας για να προσφέρει από τη μεριά του στην ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τις ζωές μας.