Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟYΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

 Από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιχειρούν να εφαρμόσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με απώτερο σκοπό την τρομοκράτηση και φίμωση του φοιτητικού κινήματος. Λογικό θα μπορούσε να πει κάποιος, άμα αναλογιστούμε τη συμβολή των φοιτητών στους μεγάλους λαϊκούς αγώνες. Παρόλα αυτά στη σημερινή συγκυρία, που οι επιθέσεις  κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ απέναντι στα λαϊκά στρώματα εντείνονται με την ψήφιση όλο και περισσότερων οικονομικών μέτρων, παρατηρούμε τις διάθεσεις του κράτους να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου μέσω του Πρότυπου Οργανισμού για τα ΑΕΙ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στο μεγαλειώδη αγώνα των διοικητικών του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Το μέτωπο εργαζομένων-φοιτητών, μέσα από 3.5 μήνες απεργίας και κινητοποιήσεων, κατάφερε να θέσει μπλόκο στις απολύσεις της συγκυβέρνησης και να στήσει το υπουργείο με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ούτε η εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του ασύλου έγινε, ούτε ο εισαγγελέας τόλμησε να απειλήσει τους απεργούς, ούτε τα χαμένα εξάμηνα κατάφεραν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση επέλεξε στρατηγικά να εξουσιοδοτήσει τους πρυτάνεις με παραπάνω αρμοδιότητες, έτσι ώστε να εφαρμόσουν οι ίδιοι το νόμο πλαίσιο. Έτσι φτάσαμε στο σημερινό Πρότυπο Οργανισμό, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη σύνοδο πρυτάνεων.

Ο Πρότυπος Οργανισμός για τα ΑΕΙ έρχεται να φέρει:

·      ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ κ΄ ΔΙΑΛΥΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ
 Το πρόγραμμα σπουδών που αντιστοιχεί στο μέχρι τώρα προπτυχιακό σπάει σε δύο κύκλους, ο πρώτος εκ των οποίων περιλαμβάνει τα πρώτα 3 έτη σπουδών (bachelor) και ο δεύτερος τα υπόλοιπα 2 έτη (master), με 60 πιστωτικές μονάδες ανά έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση του ενιαίου πτυχίου με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και την ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη, γεγονός που συμβαδίζει με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, με την εισαγωγή του ατομικού φάκελου προσόντων ο φοιτητής θα προσπαθεί να αποκτήσει παράπανω πιστωτικές μονάδες από τα μαθήματα προκειμένω να βγει με πιο δυνατό τίτλο σπουδών, γεγονός που οξύνει χαρακτηριστικά ατομικισμού, ανταγωνισμού και κανιβαλισμού μεταξύ των φοιτητών. Ακόμη, ο νέος Πρότυπος Οργανισμός προβλέπει την οργάνωση σύντομου κύκλου σπουδών με μαθήματα στα οποία αντιστοιχούνται 120 πιστωτικές μονάδες μαξιμουμ καθώς και την οργάνωση προγραμμάτων σπουδών δια βίου μάθησης, τα οποία οδηγούν τον απόφοιτο στην εργασιακή ανασφάλεια και στην επανακατάρτηση.

·      ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ Ν+2
 Σύμφωνα με τον Πρότυπο Οργανισμό, όσοι φοιτητές ξεπεράσουν τα ν+2 έτη σπουδών θα διαγράφονται (όσοι φοιτητές εργάζονται αποδεδειγμένα 20 ώρες την εβδομάδα καταγράφονται ως φοιτητές ¨μερικής φοίτησης¨ και έχουν δικαίωμα σπουδών για 2ν χρόνια). Επιπλέον, τίθεται το όριο των 6 φορών που μπορεί ο φοιτητής να εξεταστεί στο κάθε μάθημα!! Ύστερα από 3 φορές αποτυχίας στο ίδιο μάθημα, ο φοιτητής περνά από 3μελή επιτροπή καθηγητών και αν αποτύχει τις επόμενες 3 φορές εξέτασης διαγράφεται. Σε συνδιασμό με το εκβιαστικό όριο 13 εβδομάδων μαθημάτων ανά εξάμηνο (το οποίο η σύνοδος πρυτάνεων το κάνει 14) και την υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων του 2ου κύκλου σπουδών, επιχειρείται η οριοθέτηση του φοιτητικού κινήματος και η εγχάραξη του ιδεολογήματος του ατομισμού και του επιβιωτισμού, με την περαιτέρω εντατικοποίηση και πειθάρχηση της νεολαίας.

·      ΔΙΔΑΚΤΡΑ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
 Γίνεται μετακύλιση ενός μέρους του κόστους σπουδών στους φοιτητές, με την επιβολή διδάκτρων στο δεύτερο κύκλο σπουδών και τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού συγγράμματος και την οριστική κατάργηση της δωρεάν διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Αυτές οι πτυχές, πέρα από την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης εντείνουν ακόμα παραπάνω την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, καθώς ο φοιτητής θα παρακολουθεί μαθήματα νυχθημερόν για να κρατά σημειώσεις μιας και δεν θα έχει βιβλία αλλά και θα φοβάται μη τυχόν αποτύχει στα μαθήματα του 2ου κύκλου σπουδών και παρατείνει τις σπουδές του με αποτέλεσμα επιπλέον δίδακτρα.

·           ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ/ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 Ένα προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε να απονομιμοποιηθεί η παρουσία των φοιτητών στα συλλογικά όργανα (συνελεύσεις τμήματος, σύγκλητος) καθώς και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που λειτουργούσε μέχρι τώρα ως χώρος ανάπτυξης κινητοποιήσεων. Με τον Πρότυπο Οργανισμό θεσμοθετούνται οι πειθαρχικές διώξεις όσων φοιτητών αντιστέκονται και επιχειρούν να θέσουν αναχώματα στην αναδιάρθρωση και οριοθετείται η συνδικαλιστική δράση στα πανεπιστήμια. Προσπαθούν να φτιάξουν εκείνο το πρότυπο φοιτητή που θα φοβάται να αντισταθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του υπό την απειλή του πειθαρχικού.  
Αντί επιλόγου...
 Σύμφωνα με τον Πρότυπο Οργανισμό, ο κοσμήτορας και η συνέλευση σχολής είναι υπεύθυνοι για το σπάσιμο του κύκλου σπουδών και ύστερα από γνώμη του κοσμήτορα το Συμβούλιο Ιδρύματος αποφασίζει για τον ορισμό διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Επίσης, ο πρύτανης είναι εκείνος που καταρτίζει σχέδιο οργανισμού και εσωτερικού κανονισμού τα οποία εισηγείται προς έγκριση στο Συμβούλιο Ιδρύματος. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα πρέπει να απομονώσουμε όλους αυτούς (κοσμήτορες, πρυτάνεις, συμβούλιο ιδρύματος κλπ καλοθελητές) οι οποίοι θα έρθουν να φέρουν τα παραπάνω. Παρόλα αυτά, η αντιπαράθεση δε μπορεί να περιοριστεί στο «αντάρτικο συγκλήτων» καθώς ο πρύτανης αποκτά υπεραρμοδιοτήτες, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να είναι προετοιμασμένοι έτσι ώστε αν ο Πρότυπος Οργανισμός περάσει μη ενιαία στα διάφορα ιδρύματα να μπορούν να κεντρικοποιήσουν το ζήτημα και να μπουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, μη υποκύπτοντας σε κανένα εκβιασμό για χαμένα εξάμηνα και όρια συμπλήρωσης 13 εβδομάδων.

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ!!