Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΣΕΜΦΕ ΣΤΙΣ 23/10

ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΣΕΜΦΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 2!
Μετά από δύο εβδομάδες με γύρους γενικών συνελεύσεων, καταλήψεις και μαζικές κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες των φοιτητών δεν πτοούν την υπουργό Ν. Κεραμέως, η οποία μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, έρχεται τις επόμενες μέρες να περάσει μεταξύ άλλων  και την εξίσωση πτυχίων δημόσιων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να απαξιώσει πλήρως την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και να πιέσει προς την κατεύθυνση της ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία των ΑΕΙ. Οι φοιτητές απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις. Στην πρώτη πορεία την Παρασκευή 11/10 βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής και άγρια χρήση χημικών και κρότου λάμψης, παρόλα αυτά δεν τρομοκρατήθηκαν και συνέχισαν με ακόμα περισσότερο κόσμο να βγαίνει στον δρόμο την περασμένη Πέμπτη 17/10 καταλήγοντας μετά ξανά συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων έτσι ώστε οι φοιτητικοί σύλλογοι να συνεχίσουν να βρίσκονται σε κοινό βηματισμό μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα ο αγώνας των φοιτητών να οξυνθεί και να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης στα καταστροφικά μέτρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται να εφαρμόσουν. Δηλαδή:

  • Διαγραφές φοιτητών και όριο φοίτησης στα ν+2 έτη: Ένα μέτρο που από το καλοκαίρι η υπουργός παιδείας εξαγγέλλει με τον πιο θρασύ τρόπο, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα πειθαρχίας στη ζωή των νέων”, “οι φοιτητές δεν δουλεύουν” ή “όλα έχουν αρχή, μέση και τέλος”. Ένα μέτρο που έρχεται να πλήξει όλο το φοιτητικό σώμα και την καθημερινότητα μας, ειδικά σε μία σχολή όπως η ΣΕΜΦΕ όπου ο μέσος όρος αποφοίτησης (8 έτη) ξεπερνά τα ν+2 χρόνια. Η υπουργός θέλει φοιτητές πειθαρχημένους, φοιτητές που θα φιλτράρουν την κάθε τους κίνηση από το αν θα τους πάει πίσω στο διάβασμα τους, φοιτητές που η καθημερινή τους ανησυχία δεν θα είναι το πότε θα πάρουν πτυχίο, αλλά το αν!
  • Εξίσωση πτυχίων δημόσιων ΑΕΙ με ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων του εξωτερικού: Ένα μέτρο που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση των πτυχίων και εξισώνει 3ετή και 4ετή προγράμματα σπουδών ιδιωτικών κολλεγίων με 5ετή πολυτεχνικά πιέζοντας και σε μια κατεύθυνση υλοποίησης της αναδιάρθρωσης από τα ΑΕΙ. Ακόμη οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης εξισώνοντας τους κόπους των φοιτητών για να μπουν στο πανεπιστήμιο και να αποφοιτήσουν από αυτό με ένα αγορασμένο πτυχίο.
  • Κατάργηση ασύλου: Ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης τους, η υπουργός και η κυβέρνηση έδειξαν τις προθέσεις τους, καταργώντας το άσυλο σε μία νεκρή για τους φοιτητές περίοδο (8 Αυγούστου). Κατάργησε ένα κεκτημένο του φοιτητικού και του λαϊκό κινήματος που δίνει την δυνατότητα της συγκρότησης κινηματικών πρακτικών χωρίς την κρατική παρέμβαση, που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παλεύουν και διεκδικούν και να γεννιούνται ευρύτερες κινηματικές πρακτικές. Δεν ήταν βέβαια τυχαίο καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει οξυμένες αντιδράσεις μπροστά σε όσα θέλει να περάσει, αλλά προτιμάει σιγή νεκροταφείου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο όμως δείχνουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Εξαγγέλλουν ένα σωρό μέτρα τα οποία έρχονται να δυσχεράνουν την καθημερινότητα μας και να πετάξουν στα σκουπίδια τους δικούς μας κόπους αλλά και των οικογενειών μας. Οι φοιτητές διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι μέσα από αγώνες μπορούν και νικάνε και έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας και όσα μας αξίζουν.
ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ.
φοιτητών ΣΕΜΦΕ
(ΣΧΗΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΕΑΑΚ)