Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΣΕΜΦΕ

Άσυλο
Η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης αφορούσε την κατάργηση του ασύλου των πανεπιστημίων και δεν είναι καθόλου τυχαία. Η κίνηση αυτή ήταν κομβικής σημασίας καθώς το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένα όπλο στα χερια των φοιτητών και του λαού. Είναι συνδεδεμένο με τις πιο λαμπρές μέρες των λαϊκών αγώνων, είναι ανεξίτηλα γραμμένο την ιστορία του λαού μας καθώς θεσμοθετήθηκε με το αίμα του.  Στο σήμερα, η ύπαρξη ενός χώρου στον οποίο δεν μπορούσαν να εισέλθουν οι δυνάμεις καταστολής στην ουσία του, είναι ένας χώρος που μπορούν να γεννηθούν κινήματα. Επομένως είναι επικύνδυνος για μια κυβέρνηση που θέλει να επιβάλει ένα καθεστώς «ησυχίας, τάξης και ασφάλεις» εν όψει των καταστροφικών, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, μέτρων που θέλει να περάσει.

Διαγραφές φοιτητών

Η υπουργός παιδείας, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και σε επιστολές στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, κάνει λόγο για το μέτρο αυτό. Στην αρχή έκανε λόγο για  μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα καθώς οι αώνιοι φοιτητές κοστίζουν στο κράτος. Το επιχείρημα αυτό σάπισε αρκετά γρήγορα και πλέον παρουσιάζεται ο πραγματικός λόγος για την θέσπιση των διαγραφών. Η ανάγκη για ένα πειθαρχημένο φοιτητικό σώμα. Η κ. Κεραμέως, γνωρίζει καλά ότι οι φοιτητές είναι εκέινο το στρώμα που μέσα στην “ελευθερία” τους έχουν την δυνατότητα να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε κάθε τι που πλήττει αυτούς και την κοινωνία. Είναι εκέινοι που έχουν πρωτοστατήσει στους αγώνες του λαού. Οι διαγραφές αποτελούν το μέγιστο μέτρο πειθάρχησης. Κάθε δραστηριότητα του μελλοντικού φοιτητή θα φιλτράρεται από τον φόβο της διαγραφής, κατ’ αναλογία του φόβου της απολύσης για τους εργαζόμενους. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να θυσιάσει τους κόπους χρόνων πολλών από εμάς, ώστε οι υπόλοιποι να πειθαρχούμε και να μη σηκώνουμε κεφάλι.
Για τους φοιτητές, που απειλούμαστε με 7 χαμένα χρόνια από τη ζωή μας, που απειλούν τις θυσίες που κάνουμε εμείς και οι οικογένειές μας για να σπουδάζουμε, οι διαγραφές αποτελούν αιτία πολέμου! Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας προσπαθεί να πετάξει τους φοιτητές από τις ίδιες τους τις σχολές. Κάθε φορά όμως έβρισκε απέναντί της τους φοιτητές. Τους φοιτητές που με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μπλόκαραν το μέτρο αυτό. Έτσι όπως πρέπει να κάνουμε, και θα κάνουμε, και σήμερα!
Αυταρχικοποίηση των ιδρυμάτων/αξιολόγηση.
Ένα μέτρο που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση, είναι τα συμβούλια ιδρύματος (ΣΙ) και ο γενικός γραμματέας ιδρύματος. Η θεσμοθέτησή τους αποτελεί μια συντηρητική στροφή στο τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημιών καθώς στα όργανα αυτά συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί που έχουν  τοποθετηθεί εκεί απο το υπουργείο. Είναι όργανα στα οποία δεν έχουν λόγο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όμως ταυτόχρονα είναι εκείνα που έχουν τον τελευταίο λόγο για κάθε απόφαση του ιδρύματος. Παράλληλα, θα είναι και εκέινα τα όργανα που θα αξιολογούν τα πανεπιστήμια και, ανάλογα με το πόσο καλή είναι η αξιολόγηση, θα λαμβάνουν και τους αντίστοιχους  οικονομικούς πόρους. Με λίγα λόγια, αν ένα ίδρυμα διαφωνήσει με καποια εντολή του υπουργείου και δεν την εφαμόσει, το υπουργείο μπορεί να  μειώσει την χρηματοδότηση προς αυτό!!


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πατώντας πάνω στην νηνεμία του φοιτητικού κινήματος των τελευταίων χρόνων, θεωρεί ότι θα περάσει αυτές τις αλλαγές πάνω στις πλάτες μας. Εμείς καλούμαστε να τους δείξουμε ότι κανένας δεν θα παίζει με την ζωή και το μέλλον μας. Οι φοιτητές με τα όργανα που έχουμε μπορούμε να μπλοκάρουμε το τσάκισμα του μέλλοντός μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, και θα το ξανακάνουμε!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΣΕΜΦΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3/10 ΣΤΙΣ 12.30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 2
ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ φοιτητών ΣΕΜΦΕ