Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΑΠΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΗΓΕΤΗ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ!
Ο Τσάβες γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στην πόλη Σαμπανέτα και το 1982 ιδρύει το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ (MBR).
Στις 4/2/1992 ηγείται αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Αντρές Πέρες, που είχε κατασφάξει τον λαό της Βενεζουέλας και είχε φέρει στην χώρα το ΔΝΤ. Φυλακίζεται για δυόμιση χρόνια, έως ότου απελευθερώνεται από τον νέο πρόεδρο, Καλντέρα. Το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ μετονομάζεται ''Κίνημα 5η Δημοκρατία'' (MVR).
Στις 6/12/1998 εκλέγεται πρόεδρος της χώρας με ποσοστό 56%. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τα κόμματα ''Κίνηση προς το Σοσιαλισμό'' (MAS) και ''Κόμμα για όλους'' (PPT). Στις 30/7/2000 επανεκλέγεται πρόεδρος για εξαετή θητεία, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα. Συγκεντρώνει το 59.5% των ψήφων.
Στις 12/4/2002 εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τις ένοπλες δυνάμεις και μεταφέρεται σε στρατιωτική βάση νότια του Καράκας. Είχε προηγηθεί η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης στην πρωτεύουσα για την οποία ο στρατός απέδωσε την ευθύνη στους υποστηρικτές του. Την εξουσία αναλαμβάνει μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου επιχειρηματιών.
Στις 3/12/2006 επανεκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 62,89%.
Στις 26/9/2010 το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όμως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (2005)
Στις 17/8/2011 ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού και ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό.
Στις 8/10/2012 επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος της χώρας, με ποσοστό 54% των ψήφων, έναντι του 45% του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.
Ο Ούγκο Τσάβες κατάφερε να κάνει τη χώρα του πλουσιότερη για το λάο, να δημοσιοποήσει και εθνικοποιήσει επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της παραγωγής (όπως του χρυσού) , να ρίξει την ανεργία από το 20% στο 5%, μα πάνω από όλα κατάφερε με τις επιλογές του αυτές και την πάλη του λαού της Βενεζουέλας να αντιταχθεί απένατι στους ισχυρούς αυτού του κόσμου που φέρνουν φτώχεια, πείνα και πολέμους. Κατάφερε να ξεπεράσει δύο προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (κυρίως των ΗΠΑ) να τον ανατρέψουν με πραξικοπήματα,ενώ ήταν εκλεγμένος από το λαό.
Πολλές κριτικές μπρορούν να του ασκηθούν, παρ'όλα αυτά, ο Τσάβες ήταν,και θα είναι, ένα λαμπρό παράδειγμα. Μα πάνω από όλα, ο λαός της Βενεζουέλας του οποίου ηγήθηκε, είναι παράδειγμα αντιιμπεριαλιστικής πάλης, καθιστώντας σαφές πως ακόμα και τον σημερινό, δύσκολο για τους λαούς, καιρό, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανικήτος ,η φλόγα της ανατροπής και της αντίστασης δεν σβήνει και πως ο άλλος κόσμος είναι εφικτός..
Όπως και ο ίδιος ,ως αρχηγός της μπολιβαριανής επανάστασης έλεγε «Σε όσους επιθυμούν το θάνατο μου, εύχομαι να ζήσουν για πολύ για να δουν πως η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα πηγαίνει από μάχη σε μάχη και από νίκη σε νίκη»

ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ...
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕ...